З 2018 РОКУ ФІНАНСОВА ЗВІТНІСТЬ УКРАЇНСЬКИХ КОМПАНІЙ СТАНЕ ВІДКРИТОЮ

<< ПОПЕРЕДНЯ СТАТТЯ

Прийняття змін до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» змінює правовий статус фінансової звітності з конфіденційної (із закритим доступом) на інформацію з відкритим доступом.

З 01 січня 2018 року будь-яка зацікавлена особа зможе звернутися до юридичної особи із запитом надати фінансову звітність. Відповідно до оновленого закону про бухоблік копія фінансової звітності має бути надана запитувачеві в порядку, передбаченому Законом України «Про доступ до публічної інформації».

Згідно положень Закону України «Про доступ до публічної інформації» реалізація права на доступ до інформації здійснюється за інформаційним запитом (проханням) до розпорядника інформації (до підприємства) надати копію (копії) фінансової звітності за потрібний період. При цьому, запитувач не зобов’язаний зазначати в запиті мету отримання звітності, і, відповідно, підприємство не може відмовити у надані звітності з підстав відсутності у запиті пояснення причин подання запиту. Інформація на запит надається безкоштовно. Однак, у разі якщо задоволення запиту на інформацію передбачає виготовлення копій документів обсягом більш як 10 сторінок, запитувач зобов’язаний відшкодувати фактичні витрати на копіювання та друк.

Запит на інформацію може бути індивідуальним або колективним. Запити можуть подаватися в усній, письмовій чи іншій формі (поштою, факсом, телефоном, електронною поштою) на вибір запитувача. Тут головне, щоб у разі судового спору ви мали змогу надати суду належні і допустимі докази подання запиту (наприклад, поштова квитанція та опис вкладення у поштове відправлення), оскільки, за законом, у разі безпідставної відмови у наданні звітності ви можете зобов’язати підприємство надати звітність в судовому порядку.

За загальним правилом, (відповідь) звітність має бути надана не пізніше 5 робочих днів з дня отримання запиту. Порушення цього строку є порушенням права на ознайомлення із звітністю та одночасно є додатковою підставою для звернення до суду.
Однак і ви зі свого боку зробіть все правильно. Так, стаття 19 Закону України «Про доступ до публічної інформації» наголошує, що письмовий запит подається в довільній формі, при цьому він обов’язково має містити:

1) ім’я (найменування) запитувача, поштову адресу або адресу електронної пошти, а також номер засобу зв’язку, якщо такий є;
2) загальний опис інформації або вид, назву, реквізити чи зміст документа, щодо якого зроблено запит, якщо запитувачу це відомо;
3) підпис і дату за умови подання запиту в письмовій формі.

Можливо у майбутньому законодавець створить єдиний відкритий реєстр фінансової звітності, в якому буде оприлюднюватися звітність усіх український компаній.

<< ПОПЕРЕДНЯ СТАТТЯ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *