НАВІЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ РОЗМІР ЧИСТІВ АКТИВІВ КОНТРАГЕНТА?

На сервісі NOMIS з’явилась нова послуга – “ФІНАНСИ”. За її допомогою Ви можете дізнатись про такий показник свого контрагента, як «Чисті активи», який з червня 2018 року набув досить вагомого значення.

Чому це важливо?

Частиною другою Закону України «Про ТОВ» (із змінами, які набули чинності 02 листопада 2019), встановлено, що рішення про надання згоди на вчинення правочину, якщо вартість майна, робіт або послуг, що є предметом такого правочину, перевищує 50 відсотків вартості чистих активів товариства відповідно до останньої затвердженої фінансової звітності, приймаються виключно загальними зборами учасників, якщо інше не передбачено статутом товариства.

При цьому, редакція закону «Про ТОВ» до внесення змін в нього, тобто в період з 17.06.2018 по 02.11.2019 року, забороняла передбачати статутом інший порядок надання згоди, ніж визначений законом. Це означає, що ціна кожного договору, укладеного в цей період, повинна була порівнюватись із розміром чистих активів на кінець попереднього кварталу. У разі перевищення ціни договору потрібна згода учасників. Після 03.11.2019 ТОВ порівняння здійснюється з розміром чистих активів не за попередній квартал, а з показником, визначеним в останній затвердженій фінансовій звітності.

Які негативні наслідки?

Недотримання вимог Закону «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» можуть нести для вас наступні ризики:

  1. Договір може бути визнаний судом недійсним. Слід пам’ятати, що реально повернути свої кошти (стягнути з боржника) не завжди вдається;
  2. Директор підприємства, який підписав договір з перевищенням своїх повноважень, може понести відповідальність у вигляді відшкодування збитків компанії із власної кишені;
  3. Податкові органи можуть нараховувати ПДВ та податок на прибуток, вважаючи нікчемними договори, вартість яких перевищує розмір чистих активів на 50%.

Судова практика з цього приводу:

Рішення від 16.08.2019 по справі № 910/14910/18 Господарський суд Дніпропетровської області
Рішення від 22.07.2019 по справі № 925/1147/18 Господарський суд Черкаської області
Рішення від 26.04.2019 по справі № 916/40/19 Господарський суд Одеської області
Рішення від 03.07.2019 по справі № 910/3196/19 Господарський суд м. Києва.

У будь-якому разі відволікання керівництва компанії від робочих процесів для доведення своєї правоти забирає зайві ресурси як у компанії так й у керівництва.

Ознайомитись із розміром чистих активів компанії Ви можете на сайті сервісу НОМІС https://nomis.com.ua/. Для цього Вам потрібно знати та ввести в пошукове поле код компанії або її назву.

<< ПОПЕРЕДНЯ СТАТТЯ | НАСТУПНА СТАТТЯ >>

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *