ДЖЕРЕЛА ІНФОРМАЦІЇ ДЛЯ ПЕРЕВІРКИ КОНТРАГЕНТА

<< ПОПЕРЕДНЯ СТАТТЯ | НАСТУПНА СТАТТЯ >>

Якими джерелами інформації можна скористатися для перевірки надійності та порядності компанії-контрагента? Назвемо основні:

1. Єдиний ліцензійний реєстр, за допомогою якого можна переконатися, що у суб’єкта господарювання є ліцензія (якщо передбачається, що за договором будуть виконуватися роботи, які підлягають ліцензуванню). У Реєстрі вказані серія і номер ліцензії, вид господарської діяльності, термін дії ліцензії та орган ліцензування. Переконатися в цьому важливо, адже згідно з ч. 1 ст. 227 ЦКУ правочин юридичної особи, який вчинено без відповідного дозволу (ліцензії), може бути визнаний судом недійсним. Якщо існує зацікавлення питанням про інші дозвільні документи, то можна звернутися із запитом про надання довідки з реєстру документів дозвільного характеру (в інтернет-доступі він відсутній).

2. Податковий сервіс «Дізнайся більше про свого бізнес-партнера» дозволяє з’ясувати, чи знаходиться контрагент на обліку в органі податкової служби (можливі варіанти відповіді на запит: «перебуває на обліку в податковому органі», або «не перебуває на обліку в податковому органі»), чи має він заборгованість перед бюджетом («платник податку не має податкового боргу», або «платник податків має податковий борг та щодо майна такого платника виникло право податкової застави»). Також сервіс може видати відповідь «Не знайдено записів у базі даних», що, швидше за все, буде свідчити про помилку при введенні інформації для пошуку. До речі, отримання на момент укладання угоди відомостей про контрагента за допомогою сервісу «Дізнайся більше про свого бізнес-партнера» суди приймають до уваги як цілком переконливе свідчення необхідної обачності платника податків. А це дає підстави визнати правомірність формування податкового кредиту таким платником податків (дивіться, наприклад, ухвалу Київського апеляційного адмінсуду від 17.01.13 р. по справі №2а-11863/12/2670, постанови Київського окружного адміністративного суду від 25.04.13 р. по справі №810/1526/13-а, Луганського окружного адміністративного суду від 21.01.13 р. по справі №2а/1270/9689/2012 ухвала ВАСУ від 05.06.14 р. по справі №К/800/57155/13).

3. База «Адреси масової реєстрації платників податків».

4. Реєстр платників ПДВ, дозволяє з’ясувати цей аспект податкового статусу потенційного контрагента, а також сервіс «Анульована реєстрація платників ПДВ».

5. Єдиний державний реєстр судових рішень може допомогти з’ясувати, чи брало участь підприємство у судових спорах, як часто таке трапляється і з приводу чого такі суперечки виникали.

6. Інформаційно-довідкова система «Банкрутство», за допомогою якої можна перевірити, чи не порушено справу про банкрутство щодо того чи іншого підприємства.

7. Реєстр надійних партнерів, який відповідно до ст. 14 Закону України «Про торгово-промислові палати в Україні» від 02.12.97 р. №671/97-ВР підтримує ТПП України. Реєстр має статус недержавного. Як заявляє сама ТПП, внесення до реєстру підтверджує стабільний фінансовий стан підприємства, є гарантією надійності і довіри. Претендувати на потрапляння туди можуть підприємства (незалежно від форми власності), які відповідають наступним вимогам: є юридичною особою, яка створена і діє за законодавством України; є незбитковим протягом останніх двох років; не має простроченої заборгованості за банківськими кредитами; економічні показники відповідають критеріям, визначеним для внесення до Реєстру. Втім, відсутність підприємства в даному Реєстрі, звичайно ж, не може автоматично свідчити про його ненадійність.

8. Єдиний державний реєстр осіб, які вчинили корупційні правопорушення. До Реєстру додаються відповідні відомості, починаючи з 01.01.14 р., тому поки що він є малоінформативним.

<< ПОПЕРЕДНЯ СТАТТЯ | НАСТУПНА СТАТТЯ >>

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *